Vés al contingut

Entrevista a l’AlterCAT

Mai 11, 2008

Aquesta és una entrevista que vaig fer per a la revista del sindicat CAT, poc després de ser acomiadat.

1.- Quina ha sigut la situació de funcionament dels serveis Culturals i Esportius de l’Ajuntament de Benifaió durant els últims anys?

Els serveis culturals i esportius depenien totalment de l’Ajuntament de Benifaió, tots els tallers estavem de manera obligada a treballar en règim d’Autònom. En els últims anys, concretament des de març de 2006, les nostres contractacions, unes sis en total, havien vençut i estavem treballant sense cap tipus de contracte ni renovació, així hem estat alguns fins a setembre de 2007 i altres fins a gener de 2008.

Que tinguerem un tipus de contractació no vol dir que aquestes foren legals. De fet, l’Inspecció de Treball ens ha reconegut la relació Laboral, i d’alguna manera ve a dir que l’Ajuntament durant més de huit anys ha estat defraudant a la Seguretat Social i enganyant-mos a nosaltres.

Personal laboral de l’Ajuntament i actuals regidors ens han tirat en cara que ells no hagueren signat els contractes que ells mateixos ens havien oferit, intentant, es clar, fer-nos sentir culpables del que unicament han sigut responsables ells. Si la Inspecció de Treball ha decidit posar una sanció de 120.000 euros no es per gust i cal afegir que el mateix ajuntament no l’ha recurrit i per tant està acceptant el seu error.

Particularment, jo duia des de 2002 intentant negociar una millora en la contractació. Després de 2005 apareixia en el BOP una plaça vacant  de Professor de Dibuix i Pintura de l’Ajuntament de Benifaió a la que es suposava havia de concursar. Aquesta plaça ha estat vacant durant més de dos anys i finalment ha estat amortitzada per donar pas a la privatització dels servei.

2.- Com han canviat les coses amb la pujada al govern municipal del PP en la gestió d’aquestes àrees?

El PP i en aquest cas l’Alcaldessa tenien des d’un principi molt clars els objectius per posar fi a les irregularitats que duien anys perpetuant: privatització a qualsevol preu. En la primera legislatura, en la que el PP governava amb minoria, van actuar amb certes reserves i van intentar allargar totes les negociacions supose que amb la intenció de guanyar temps. Després de les últimes eleccions, amb la majoria absoluta, van procedir a la privatització sense cap tipus de negociació, o acceptavem signar amb una empresa privada o ens feien fora. No ha existit un espai dialogant amb el PP. En cap moment m’he mostrat reaci a negociar amb cap govern, el primer que vaig fer quan el PP va pendre posesió de l’alcaldia va ser cridar al regidor pertinent. Durant quasi any i mig vam estar negociant fins que va arribar un moment, concretament a l’estiu de 2006, en el que l’Ajuntament va decidir privatitzar el servei de manera unilateral i sense consultar ni reunir a cap dels mestres. Perque decidixen fer açò a l’estiu quan tots estavem de vacances? Encara no entenc que es el que va passar però la proposta es va tirar enrere…Per a mi les negociacions estaven més que trencades, em vaig sentir enganyat perque no feia ni un mes em deien que esperara una mica, que al setembre la plaça  es faria publica, que tot s’arreglaria.

3.- Creus que la privatització pot millorar els resultats dels diferents tallers que rebien els alumnes del poble?

A nivell general, i salvant algunes excepcions, pense que la privatització en aquest sentit no pot fer que empitjorar la qualitat dels tallers. Aquestes empreses de serveis funcionen com a empreses de treball temporal, els sous són baixos perquè són intermediaris (on abans cobrava ú ara han de cobrar dos) i tampoc existix una estabilitat laboral perquè les mateixes empreses han de concursar cada cert temps. Molta gent que treballa per aquestes empreses solen utilitzar-les per catpultar-se a altres millors. Tot açò provoca certa inestabilitat al mateix taller, i un minvament progressiu de la qualitat de l’ensenyament. però als ajuntaments crec que els interessa ben poc que l’ensenyament siga de qualitat, es tracta d’oferir un servei siga quin siga per a callar la veu del poble.

Per a mi la continuitat es fonamental, en la meua materia no puc garantir que una persona aprenga minimament a dibuixar, pintar, etc, en 9 mesos, quatre hores a la setmana. A mi m’ha costat més de 5 anys arribar a donar-li certa coherencia a l’escola-taller. No crec que millore la qualitat del servei. Per tant crec que els primers perjudicats en aquesta història son els treballadors i per suposat els alumnes que veuen com continuament desfilen diferents professors i cada vegada han de fer per adaptar-se a les noves situacions.

Els beneficiats, l’empresa obviament i el propi Ajuntament que es despreocupa a partir d’eixe moment del que passe a l’activitat, des d’aleshores s’establix una distancia entre l’alumne i el mateix consistori. És una manera de llevar-se responsabilitats.

He de reconéixer que el nostre cas va ser subtilment diferent, l’Ajuntament pareixia disposat a pagar més diners a l’empresa per tal de mantindre els nostres sous.  Però açò,  no és un desgavell? No és un poc contradictori que l’Ajuntament, per mantindre els nostres sous, haja de pagar més diners a l’empresa? O siga, al final l’activitat ixirà més cara. Que s’amaga rere tot açò?

Després de huit anys d’esforç i de demostrada consolidació considere totalment injust el que m’oferien, ú te aspiracions de millorar no d’anar enrere i per cedir tota aquesta llavor d’anys a una empresa privada preferia quedar-me  com estava.

4.- La sanció de 120.00 euros a l’Ajuntament per mantindre a 5 treballadors contractats irregularment penses que ha suposat algun canvi en la politica de personal del consistori?

Absolutament no, no a nivell polític. Crec que tan se val que hagueren estat 400.000. Els euros de la sanció els ha pagat el mateix poble. Una xicoteta o mitjana empresa haguera pactat abans d’assumir una xifra així, a una institució tan li dona. El PP ha fet per tapar la història, han dit que no es tractava d’una sanció sinó d’una regularització, han intentat fer-se també les victimes perquè a ells també els toca pagar com a tot veí de poble i han fet per posar-me el paper de roïn d’aquesta pel·licula perquè es suposa que els he denunciat. Però el cert és que tot açò ells ho podien haver evitat ja fa temps i podien previndre les conseqüències (crec recordar que hi ha un precedent al poble i un cas similar al meu). Encara recorde les paraules d’un dels regidors en les que m’encoratjava a denunciar-los perquè ell tenia la convicció que jo no guanyaria el pleit, prepotencia? no se…els carrecs públics haurien d’assumir més responsabilitats i també económiques, el poble no té perquè pagar una mala gestió d’un carrec públic.

No acabe d’entendre una cosa, existeix un acta de l’Inspecció de treball que reconeix, a banda de sancionar a l’Ajuntament, els huit anys com a Laboral de l’Ajuntament. Nosaltres només demanem el que toca per llei, la llei ens ha donat la raó fins al moment i encara així pretenen que tot es resolga en un juí, es dir, més despeses, més diners, per què?

5.- El teu acomiadament, fet de forma irregular i unilateral, com ha sigut rebut per part dels alumnes que seguien els cursos?

L’alumnat no estava d’acord. Per una banda, perquè en termes generals l’alumnat estava satisfet. Per fer-ho entendre he de dir que quan jo vaig entrar en aquesta escola tenia vora una quarantena d’alumnes i dos grups solament. Al mes de gener de 2008 contava amb 6 grups, quatre d’adults i dos infantils i un total de 90 alumnes. He gaudit sempre d’un bon recolzament per part de l’alumnat, ells a titol personal havien presentat ja diverses queixes a l’Ajuntament per les nostres contractacions.

Per altra banda, l’acomiadament ha sigut a meitat del curs i obviament això no ha sentat massa bé a tota la gent.

6.- Què plantegeu tu i el teu sindical CAT-CTPV de cara a la solució negociada del conflicte?

Volem la readmisió, amb un contracte laboral digne, i deixe clar que no és el de funcionari. Hi ha una acta de l’Inspecció de treball molt detallada on està ben clar que és el que es demana. Si estic lluitant és per aconseguir la readmissió i perquè estime la meua feina. Voldria aprofitar per agraïr a la gent del sindicat el seu suport i recolzament.

7.- Què en penses de la tendència progressiva a externalitzar (privatitzar) els diferents serveis dels Ajuntaments a mans d’empreses afins o no als poders locals?

Ésta ja més que comprovat que moltes d’aquestes empreses acaben en mans d’amics dels mateixos polítics, funciona molt “l’amiguisme”, crec que és una tendència a erradicar. Desconec si aquest ha estat el cas de les empreses que han obtés els serveis.

8.- Aturar el teu acomiadament i el traspàs del personal de cultura i esports a empreses privades, pot significar un avanç en el manteniment dels serveis públics de caràcter municipal de cara al futur?

Pot significar molt, inclós la continuitat real de les activitats. Però la gent no està per la llavor de lluitar per els seus propis drets, en aquesta lluita m’he endut grans decepcions, la tàctica de la por i la pressió no els ha funcionat malament al PP. Tot açò es suma al fet de que vivim inmersos en una societat acomodada i en la que lluitar per els propis principis  moltes vegades es contradiu amb la vida aburgesada que vivim.”

One Comment leave one →
  1. Antonio permalink
    Setembre 12, 2009 4:22 pm

    Poca gente sabe que la privatización de servicios públicos nos cuesta más dinero, en un estudio realizado en la Conselleria de Medio Ambiente se descubrió en algunos casos un sobrecoste del 40% cuando a los trabajadores -por cierto enchufados-, se les pagaba menos que a los funcionarios -que entran por oferta de empleo pública- o empleados públicos -que entran por bolsa pública-, ¿quién se está llevando nuestro dinero?, ¿quién esta hipotecando el futuro de las nuevas generaciones que quieren optar al empleo público?. Pues se lo reparten entre ellos y su entramado empresarial, han conseguido un voto cautivo de miles de trabajadores que les deben el empleo,ya lo dijo el Fabra, si no te enchufan en una conselleria o ayuntamiento te pueden meter en el puerto, diputación o cualquiera de las decenas de empresas públicas o subcontratistas. TOTAL QUE NOS HAN HURTADO EL ESTADO SOCIAL Y DE DERECHO POR EL QUE LUCHAMOS LOS SINDICATOS DE CLASE.

Deixa un comentari